×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /hsphere/local/home/medicfakcp/mf.unsa.ba/podaci/galerija/Komemoracija_prof_Duricu
×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: podaci/galerija/Komemoracija_prof_Duricu

Komemoracija uvaženom emeritiranom profesoru dr. Osmanu Duriću, bivšem dekanu Medicinskog fakulteta održana je 01.12.2014 u 11 sati u Velikom amfiteatru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.


Komemorativnoj sjednici su prisustvovali članovi porodice, prijatelji i brojne kolege.

Podsjećajući na lik i djelo Prof. dr Osmana Durića prisutnim su se obratili direktor KCUS Prof. dr Damir Aganović, najbliži suradnik na njegovom akademskom putu Prof. dr Nedžad Mulabegović, Dekan Medicinskog fakulteta Prof. dr Almira Hadžović-Džuvo i Predsjednik liječničke komore Kantona Sarajevo Prim. dr Fahrudin Kulenović.


Prof. dr Osman Durić rođen je 28.9.1938. godine u Sarajevu. Na Medicinskom fakultetu u Sarajevu diplomirao je 1964. godine. Stažirao je Skoplju, a potom počeo raditi kao ljekar Opšte prakse u Travniku. Opštu hirurgiju je specijalizirao u Travniku i Sarajevu na Klinici za hirurgiju. Poslije specijalističkog ispita 1972. godine radio je na grudnoj hirurgiji. Nakon specijalizacije hirurgije 1979. godine prelazi na Kliniku za opštu i glandularnu hirurgiju, koja će kasnije dobiti naziv Klinika za glandularnu i onkološku hirurgiju. Do početka agresije na BiH obavljao je funkciju šefa odjeljenja i zamjenika šefa ove Klinike. Od 1992. godine bio je šef klinike, a od 1993. direktor hirurških disciplina KCUS-a. Čitav protekli rat proveo je u Sarajevu predano radeći na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu gdje je zajedno s kolegama zbrinjavao veliki broj ranjenih. Bio je šef hirurških disciplina, šef glandularne i onkološke klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, šef katedre za za opštu hirurgiju na Medicinskom fakultetu UNSA. Obavljao je dužnost prodekana za postdiplomsku nastavu Medicinskog fakulteta UNSA u periodu od 1993 do 2000 godine, a 2003 godine izabran je za dekana Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu na kojem je predano radio do 2006 godine. Objavio je veći broj knjiga, a posebno je značajan njegov predan rad u prikupljanju i obradi materijala za knjigu "Zdravstvo u opkoljenom Sarajevu 92-95".

 

{gallery}galerija/Komemoracija_prof_Duricu{/gallery}