×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /hsphere/local/home/medicfakcp/mf.unsa.ba/podaci/galerija/Sastanak_direktora_srednjih_skola_KS
×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: podaci/galerija/Sastanak_direktora_srednjih_skola_KS

 

Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 22. decembra 2015. na inicijativu Prof. dr. Almire Hadžović-Džuvo, dekana Fakulteta, održan je tematski sastanak sa direktorima srednjih škola Kantona Sarajevo i njihovim predstavnicima. Uvažavajući važnost i aktuelnost teme sastanku je prisustvovao i Elvir Kazazović, aktuelni ministar obrazovanja, nauke i mladih u Kantonu Sarajevo.

Na samom početku Dekan Medicinskog fakulteta Prof. Dr Almira Hadović-Džuvo je istakla da je ovaj sastanak zakazan sa željom da se pomogne srednjoškolcima u njihovoj profesionalnoj orijentaciji, sa posebnim akcentom na postojeći regionalni i evropski trend započinjanja aktivnosti ranog prepoznavanja afiniteta i budućeg profesionalnog usmjerenja srednjoškolaca.

Prof. dr. Almira Hadžović-Džuvo je prisutnima prezentirala analizu upisa i uspjeha u akademskoj 2015/2016. akcentirajući podatke koje se odnose na uspjeh kandidata tokom srednjoškolskog obrazovanja, kao jedan od preduslova za upis na ovaj fakultet. Još jednom je istakla već poznatu činjenicu da ovaj Fakultet upisuju „najbolji od najboljih“, sa prosječnom ocjenom, ove godine, svih primljenih kandidata od 4,78. Kako je Dekan Fakulteta istakla ova činjenica obavezuje Fakultet da održi najbolje uslove za studiranje i omogući najkvalitetnije školovanje budućih doktora medicine. Uz analizu posebne čestitke su upućene srednjim školama Kantona Sarajevo koje već godinama ostvaruju gotovo 100% prolaznost kandidata tokom upisa na ovaj fakultet. Dekan je najavila da će ovakav sastanak u januaru održati i sa direktorima srednjih škola drugih kantona u Bosni i Hercegovini čiji maturanti pokazuju veliki interes za upis na ovaj fakultet.

Uz sugestije direktora i predstavnika srednjih škola dogovoreno je da fakulteti trebaju uzeti aktivniji ulogu i u periodu nakon druge godine školovanja kada se srednjoškolci u gimnazijama opredjeljuju za pojedine smjerove. Osim ovih ranih aktivnosti Medicinski fakultet će ove godine na prijedlog studentskih organizacija USMF-a i BOHEMSA već u mjesecu februaru započeti sa aktivnostima pod nazivom „Budi student jedan dan“. Svi srednjoškolci koji su zainteresirani da studiraju ovaj fakultet imat će priliku cijeli dan provesti na vježbama i predavanjima na Medicinskom fakultetu UNSA kako bi se pobliže upoznali sa studijskim programima, ali i približili svom budućem stručnom i profesionalnom izboru.

Ministar Kazazović je pohvalio ovaj jedinstveni skup i istakao da bi trebao služiti kao model ostalim fakultetima Univerziteta u Sarajevu. Apostrofirao je iznesene činjenice koje je Dekan Fakulteta prezentirala , a koje se odnose na podatke o broju studenata koji se finansiraju iz budžeta Kantona Sarajevo. Naime, u ovoj akademskoj godini 44% studenata iz Kantona Sarajevo finasira se budžetskim sredstvima , a sa više od polovine budžetskih sredstava ( 56%) finansiraju se studenti koji dolaze iz drugih kantona. Kako je istakao ministar Kazazović ovi podaci potvđjuju ranije iznesene podatke da je Kanton Sarajevo najvažniji studentski centar BiH.

Sa predstavnicima i direktorima škola diskutovano je i o kvantitativnim pokazateljima identificiranim prilikom upisa na Medicinski fakultet obzirom da je statistička analiza pokazala kako prijemni ispit na Medicinskom fakultetu procentualno mnogo manje uspješno polože đaci iz usmjerenih srednjih medicinskih škola u odnosu na njihove kolege iz opštih gimnazija.

Sastanak su obilježile i druge aktualne teme, ali i konstruktivna rasprava sa pro et contra stavovima oko uvođenja eksterne mature u Kantonu Sarajevo, za koju većina prisutnih ima mišljenje da je prerano i da joj treba opsežnija priprema.

Sastanak je završen sa zaključcima o konkretnim aktivnostima na ranoj profesionalnoj orijentaciji koje će započeti već u mjesecu februaru uz potpunu podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

{gallery}galerija/Sastanak_direktora_srednjih_skola_KS{/gallery}