×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /hsphere/local/home/medicfakcp/mf.unsa.ba/podaci/galerija/Medjunarodni_dan_osoba_sa_invaliditetom
×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: podaci/galerija/Medjunarodni_dan_osoba_sa_invaliditetom

Udruženje studenata medicine u Bosni i Hercegovini – BoHeMSA je u suradnji sa Katedrom za javnozdravstvene matične oblasti i preventivnu medicinu Medicinskog fakulteta u Sarajevu, za studente ovog fakulteta organizovalo projekat pod nazivom: “Specifičnost rada sa djecom sa posebnim potrebama”. Na ovaj način studenti su, skupa sa profesorima i asistentima pomenute Katedre, obilježili 3. Decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

U ponedjeljak, 5.12.2016. godine 29 studenata završnih godina Medicinskog fakulteta u Sarajevu je imalo priliku posjetiti Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju djece “Vladimir Nazor”, te upoznati se sa samim radom ove institucije i njenom strukturom ali i sa principima zdravstvene zaštite osoba sa invaliditetom.

Također, studenti su učestvovali u određenim aktivnostima skupa s polaznicima ove ustanove, posjetili su Centar za opservaciju i dijagnostiku, Centar za senzornu integraciju djece, likovnu radionicu, cvjećarsku radionicu, drvnu radionicu te dnevni centar za djecu predškolskog uzrasta.

Direktor Centra, mr. sci Zulfo Ahmetović, i nastavno osoblje, su prisutne upoznali sa organizacijom Centra, njegovim kapacitetima i specifičnošću rada ove ustanove. Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju  „Vladimir Nazor“ je osnovan 1968. godine, i ima oko 60 uposlenika i volontera, koji se brinu o oko 200 učenika.

Ovo je bila prilika za sve zainteresirane studente da prošire svoja znanja, te da spoznaju značaj specifičnog rada sa djecom s poremećajima u razvoju.

Studenti su pokazali interesovanje za problematiku djece sa posebnim potrebama, rješavanjem problema kroz svoju buduću ljekarsku praksu, te mogućnostima volonterskog rada u Centru.

________________________________________________

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obilježava se 3. decembra širom svijeta, još od 1992. godine. Tema ovogodišnjeg obilježavanja jeste “Postizanje 17 ciljeva za budućnost kakvu želimo”. Ova tema označava nedavno usvajanje 17 Održivih razvojnih ciljeva (Sustainable Development Goals – SDG) i ulogu ovih ciljeva u izgradnji društva koje će biti više otvoreno i prilagođeno potrebama osoba sa invaliditetom.

{gallery}galerija/Medjunarodni_dan_osoba_sa_invaliditetom{/gallery}