Kongresi, seminari, skupovi

Air pollution and health risks: bridging public health and patient health

air pollution

“Air pollution and health risks: connecting public health and patient health”.

Dr. Molini Patel, Chief Air Pollution Advisor, Bureau of Medical Services, U.S. Department of State.

[ download Air pollution and health risks presentation ]

 

Zagađenje zraka i zdravstveni rizici: veza između javnog zdravlja i zdravlja pacijenata

Dr. Molini Patel, Glavni savjetnik iz oblasti aerozagađenja u Odjelu za zdravstvo SAD-a

Gost predavač dr. Molini Patel, Glavni savjetnik iz oblasti aerozagađenja u Odjelu za zdravstvo SAD-a, 17. aprila/travnja 2018. godine je održala predavanje na temu  “Zagađenje zraka i zdravstveni rizici: veza između javnog zdravlja i zdravlja pacijenata” na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Predavaju su prisustvovali studenti, nastavnici i saradnici Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Opširnije...

Lecture: "Air pollution and health risks: connecting public health and patient health"

air pollution

It is our pleasure to invite you to the lecture on
“Air pollution and health risks: connecting public health and patient health”.

The lecturer is Dr. Molini Patel,
Chief Air Pollution Advisor, Bureau of Medical Services, U.S. Department of State.

The lecture will be held on
Tuesday, 17 April, 2018
from 14.00 P.M. to 16.00 P.M.
at the Faculty of Medicine University of Sarajevo,
Amphitheatre “Akademik Seid Huković”
(First floor, Main Faculty Building, Čekaluša 90).

Opširnije...

Obilježavanje AYUSH dana

Obilježavanje AYUSH dana

1. februar 2018. godine, Amfiteatar „Prof. dr. Aleksandar Saboljev“

Ambasada Indije za BiH sa sjedištem u Budimpešti i Udruženje bosansko-indijskog prijateljstva organiziralo je obilježavanje AYUSH* dana, koje se održalo na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, u četvrtak, 1. februara, u Amfiteatru “Prof. dr. Aleksandar Sabovljev”, u terminu od 10.00 do 14.00 sati.

Ovom prilikom okupljenima su se obratili gdin. Sanjeev Manchanda, Savjetnik pri Ambasadi Indije u BiH sa sjedištem u Budimpešti, prof. dr. Aleksandra Nikolić, prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu i prof. dr. Semra Čavaljuga, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Predavanja na teme “Ayurvedski način života”, “Integracija Ayurvede u zdravstveni sistem”, “Yoga u funkciji upravljanja stresom” i “Homeopatija” održali su prof. dr. Asmita Wele, profesorica i šef Odsjeka za Ayurvedu na Univerzitetu u Debrecenu, dr. Péter Tóth, predsjednik Mađarskog znanstvenog medicinskog udruženja za Ayurvedu, gđa. Ankita Sood, stručnjakinja za yogu i način života pri Ambasadi Indije i homeopatkinja dr. Šeila Kulenović–Latal, direktorica Udruženja za integralne studije Aude Sapere.

 AYUSH* je akronim za medicinske sisteme koji se prakticiraju u Indiji: AyurvedaYoga i naturopatijaUnaniSiddhi i homeopatija. Osnovni pristup ovih sistema zdravlju, bolesti i liječenju je cjelovitost, zbog čega se danas za njih javlja obnovljeno zanimanje. Yoga je postala globalni  simbol zdravlja i mnoge su je zemlje počele integrirati u svoj zdravstveni sistem. Pored nje postoji veliko zanimanje za razumijevanje principa i prakse Ayurvede, homeopatije, siddhija i unanija, pogotovo zbog rastućeg izazova kod tzv. nezaraznih bolesti, poremećaja načina života, hroničnih bolesti, bolesti otpornih na lijekove, pojavu novih bolesti itd. Indija posjeduje bogato nasljedstvo medicinske mudrosti koje proističe iz Veda, poznato kao Ayurveda. U skladu s tim, vlada ove zemlje je utemeljila i Ministarstvo za AYUSH s ciljem optimalnog razvoja i promicanja AYUSH sistema brige o zdravlju.