Kongresi, seminari, skupovi

„Priče iza bolesti“

Projekat BoHeMSA
31.10.2016., Sarajevo

Povodom obilježavanja mjeseca borbe protiv raka dojke, članovi Udruženja studenata medicine u BiH – BoHeMSA su organizovali projekat pod nazivom „Priče iza bolesti“ u sklopu kampanje „Pink October“. U opuštenoj i intimnoj atmosferi Sarajevskog ratnog teatra, posjetioci su imali priliku da čuju priče iz perspektive liječnika, psihologa, i pacijentica kroz različite pristupe tematici. Razgovaralo se o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i o poteškoćama sa kojima se susreću pacijenti i djelatnici unutar zdravstvenog sistema.

Podstaknuti činjenicom da se rak dojke još uvijek najčešće otkriva u poodmaklom stadiju te da postoji svakodnevno suočavanje sa stigmom, članovi BoHeMSA-e su odlučili na jednom mjestu okupiti sve ljude koji se na različite načine susreću sa ovom bolešću. Naročit doprinos su dale hrabre žene koje su odlučile da podijele svoj put, borbu i želju za preživljavanjem.

Prisutnima se na početku obratila prof. dr. Almira Hadžović-Džuvo, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, ponosna na činjenicu da studenti medicine već duži niz godina pokazuju svoje društveno djelovanje u vidu ovakvih aktivnosti. Profesorica Hadžović-Džuvo je izrazila posebno zadovoljstvo što su se građani i studenti odazvali u ovako velikom broju, te da će ovakve studentske aktivnosti uvijek imati podršku Medicinskog fakulteta. 

Profesionalni osvrt pružili su docenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu - dr. sci. med. Semir Vranić, specijalista patolog, i dr. sci. med. Timur Cerić, specijalista onkolog. Docent Vranić je otvorio sesiju predavanja sa značajnim statističkim podacima, te najvažnijim rizikofaktorima i načinima prevencije karcinoma dojke. Nakon toga, docent Cerić je pružio osvrt na terapijske mogućnosti u našoj zemlji, te istakao važnost edukacije šire javnosti i činjenicu da se tek sa potpunom edukacijom građana može govoriti o efikasnoj prevenciji i poboljšanju uvjeta i mogućnosti liječenja. Specijalisti su poseban naglasak stavili na važnost samopregleda još od 20. godine života, te iznimnu ulogu screening testa (mamografije) u ranom otkrivanju raka dojke.    

Pored stručnjaka iz medicinske prakse, važan doprinos je dala i dr. sci. Amela Dautbegović, docent na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Naglasak je stavila na važnost podrške okoline, prvenstvo porodice i prijatelja u vidu stvaranja ugodne atmosfere pune razumijevanja.

Docentica Dautbegović je istakla da vjeruje da u Bosni i Hercegovini postoji velika želja za radom i pomaganjem oboljelim od raka dojke od strane svih stručnjaka, ali da oni vrlo često bivaju opstruirani administrativnim i drugim otežavajućim okolnostima u svom poslu.

Najemotivniji dio večeri je bilo obraćanje članica Udruženja građanki Renesansa, koje su hrabro ispričale svoja iskustva, dajući prisutnima uvid o njihovoj borbi sa ovom opakom bolešću. Članice Renesanse su naglasile da njihovo udruženje kontinuirano provodi edukacije, sarađuje sa medicinskim profesionalcima i nevladinim organizacijama, te djeluje na pružanju podrške i zastupanju interesa oboljelih od raka dojke.

Na kraju, predsjednica Udruženja Renesansa, Spomenka Hadžić, se zahvalila studentima na proaktivnom djelovanju, i okončala ovaj skup sa optimističnom notom da ima nadu za bolju budućnost sa ovim mladim ljudima.

Rak dojke je još uvijek najčešće maligno oboljenje kod žena. Statistike pokazuju da u svijetu godišnje od ove bolesti oboli 1.700.000 žena. Jedna od osam žena će tokom svog života oboljeti od raka dojke. Čak 30% oboljelih žena je mlađe od 50 godina. Ipak, najvažniji statistički podaci pokazuju da je petogodišnja stopa preživljavanja 99% ukoliko se rak otkrije u ranom stadiju. Iz tog razloga je imperativ otkriti rak dojke na vrijeme. Nažalost, još uvijek ne postoje tačni podaci o oboljelim od karcinoma dojke u Bosni i Hercegovini, jer ne postoji jedinstven registar oboljelih od ove bolesti.

___________________

Udruženje studenata medicine u Bosni i Hercegovini BoHeMSA je nevladina, neprofitna, studentska organizacija čije članstvo čine studenti medicinskih fakulteta u Bosni i Hercegovini.

Glavne djelatnosti BoHeMSA-e su saradnja između studenata, predstavljanje studenata i udruživanje interesa studenata medicine na nacionalnom i međunarodnom nivou. Osim što služi kao glas studenata medicine, BoHeMSA je dinamična organizacija koja omogućava brojne prilike za napredak i usavršavanje studenata, na ličnom i društvenom planu.

BoHeMSA je punopravni član Međunarodne federacije udruženja studenata medicine - jedne od najvećih studentskih organizacija na svijetu koja zastupa studente medicine, buduće ljekare, na svjetskom nivou.

Web: www.bohemsa.org
Facebook:
www.facebook.com/bohemsa-bih
Mail:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.